Naturens marodörer

Du har sett dem och märkt dem. Naturen minsta odjur som plågar en inte helt oskyldig mänsklighet och husdjur. Vi kallar dem fästingar. De kryper, biter, suger sig fast och sprider sjukdomar.

Det finns en uppsjö av djur i vår natur som inte är helt oskyldiga och vi människor är säkerligen den största av dessa grupper. Detta hindrar inte att vi i vår tur blir utsatta för angrepp av ett stort antal andra arter. Dagligen får människor bett och stick av olika arter av flugor och myggor, bland annat. Ibland är de irriterande men oskyldiga, men långtifrån alltid. En mängd sjukdomar sprids med insekters benägna hjälp, bland annat malaria och dengue. Med ökade forskningsresurser och kunskaper har vi ändå lyckats bra med att antingen bota, behandla eller förebygga många av dessa problem. Dock inte alla. På våra breddgrader har vi ett litet men allvarligt problem med den fästingburna sjukdomen TBE.

Vad är TBE och hur fungerar det?

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar. Viruset finns i fästingens spottkörtlar. Detta betyder att smittan kan ta sig in i kroppen mycket snabbt. Utläst betyder det Tick Borne Encephalitis. Långt ifrån alla fästingar bär på viruset och långt ifrån alla människor som smittas får annat än kortvariga symtom. Vad som gör sjukdomen så allvarlig att man rekommenderar alla en vaccination mot TBE är att det saknas motmedel och att konsekvenserna kan bli mycket allvarliga för dem som drabbas illa. Hur vet man då om man har fått TBE? Omkring 4-10 dagar efter bettet kan man få feber, huvudvärk, muskelvärk och trötthet. Normalt sett går allt detta över efter någon vecka.

Allvarligare förlopp av TBE

För det fåtal som drabbas värre ser sjukdomsbilden annorlunda ut. Efter de första sjukdomssymptomen får individen hög feber, kräkningar, ljuskänslighet, förvirring och ibland förlamningssymtom. För en del blir problemen bestående och dödsfall har inträffat. Det blir oavsett en långdragen och oangenäm sjukdom med svåra konsekvenser för individen och omgivningen. Man ställer diagnos genom att konstatera antikroppar i blodet. Om man misstänker en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna behövs ett ryggmärgsprov. Fästingar, och med dem risken för TBE, finns numera i södra och mellersta Sverige samt flera andra delar av Europa. Har du en gång haft TBE har du livslång immunitet, men för alla andra räddar vaccinet. Vaccination gör att man kan undvika allt detta. Beroende på ålder kan man behöva flera vaccinationer för att få fullgott skydd, men oavsett detta - se till att påbörja proceduren.

18 Sep 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!