Så hittar du din motionsform

Ta hand om ditt hår på vintern så slipper du statiskt, tovigt och slitet hår. Det kalla och torra vintervädret är inte snäll mot hårsvallet. Men här är några råd som kan se till att du får bättre hår på vintern.

  • Gå inte ut med blött hår, det är inte ett bra beslut.

Delvis blir du kall och riskerar att bli förkyld, ditt hår kan förstöras också. Är det minusgrader så blir vattnet till och expandera. Detta leder till att vattnet kristalliserar sig och expanderar, då riskerar håret att brytas sönder.

  • Var inte snål med balsam.

Under de kalla månaderna behöver håret mer fukt än vanligt för att inte bli torrt och statiskt. Var inte rädd att använda rejält med hårprodukter som främjar fukten i håret. Krämig balsam, hårmasker, hårserum och håroljor både tillför och håller kvar fukt i håret. Om du använder rätt produkter på rätt sätt så kommer ditt hår att bli friskare och se glansigare och mindre frissigt ut. Snåla inte med balsamet i vinter, din frisör har säkert bra tips på effektiva produkter.

  • Duscha inte i alltför hett vatten.

Riktigt varma duschar kan torka ut din hud och samma gäller för skalpen och håret. Var överhuvudtaget försiktig med temperaturen när du duschar, såväl hett som riktigt kallt vatten sliter på håret som riskerar att bli skört och frissigt.

  • Tvätta inte håret för ofta.

Om ditt hår känns fett och torrt samtidigt så kan det vara så att du har schamponerat det för ofta. Detta kan nämligen leda till att talgkörtlarna i hårbotten stimuleras för mycket och blir mer aktiva än vanligt. Samtidigt torkas håret ut av tensiderna som finns i torrschampot. Detta leder till fett och flottigt hår samtidigt är frissigt och med en flagnande hårbotten. Tipset är att schamponera håret mer sällan – eller använd ett mildare schampo. Hur många gånger man ska tvätta håret varierar självklart från person till person, men generellt kan man nog säga att många skulle tjäna på att tvätta håret max tre gånger i veckan.

  • Ta det lugnt med alkohol-baserade produkter.

Det är inte alltid fel med sprit i hårvårdsprodukter. I mousse och spray tillsätts ofta alkohol för att produkten ska torka snabbare, vilket leder till en snabbare fixering av frisyren. Men under vinterhalvåret är håret redan torrt och då kan det vara mycket vunnet på att ta en titt på innehållsförteckningen. Några av de största bovarna i sammanhanget är som följer etanol, propanol,alcohol denat isopropyl alcohol, och benzyl alcohol. Undvik dessa om du har besvär med torrt hår på vintern. Men tänk på att inte alla alkoholtyper har en uttorkande effekt.Det finns faktiskt arter som är utvunna ur fett och hjälper till att återfetta “barret”: Cetyl, stearyl, cetearyl, myristyl, behenyl och lauryl alcohol är några exempel på detta fenomen.

  • Välj rätt mössa.

Om du har mössan på dig när du är utomhus hela vintern så kommer friktionen mot håret att utsätta det för slitage. Håret kan tova sig, bli statiskt och till och med i värsta fall brytas av. Om du väljer skonsamma material som silke och kashmir så minimerar du slitaget på håret. Om du tycker att en kashmirmössa är lite dyr så kanske du kan gå ut utan mössa på skulten ibland.

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!