Hudproblem är en fråga som får många av våra läsare att höra av sig till oss. Här går vi igenom några av de vanligaste hudproblemen och tipsar om vad du kan göra åt dem.
Utslag, torrhet runt näsan, rodnader och i vissa fall fjällning är typiska symptom på så kallad stresshud. Inte roligt, men det finns möjliga botemedel på apoteket eller hälsokostbutiken. Testa olika milda hudprodukter för att ta reda på vad din hud tål. Vissa ämnen bör man undvika för att skona huden, bland annat vissa syror och A-vitaminer.
Anledningen till att man får stressad hud kan vara flera. Värme, häftiga temperaturväxlingar, kryddstark mat och alkoholhaltiga drycker eller för starka cremér och hudprodukter. Att sola mycket kan också göra huden känsligare. Första steget är alltså att undvika de faktorer som du vet har en irriterande effekt på din hud.
Men om du inte får ordning på dina hudproblem själv så kan du be om en remiss till en hudläkare, gärna en som är specialiserad på känslig och stressad hud. Det finns även möjlighet att få KBT (kognitiv beteendeterapi) mot stressad hud.
Dessa ljusbruna fläckat är oftast platta och brukar dyka upp i 40-årsåldern, främst på de delar av kroppen som ofta är utsatta för solsken. Det kan man kan göra detta är att skydda huden mot sol med solkräm samt att sitta i skuggan eller vara inomhus, förstås. Hos läkaren kan du få hjälp att ta bort dessa fläckar med kemisk peeling eller laser. Pigmentfläckar är oftast ofarliga men börjar de visa på förändringar så bör du kontakta läkare. Detta gäller även om fläckarna börjar blöda eller klia.
Munherpes består av små vätskefyllda blåsor runt munnen med rodnader runt. Denna form av herpes orsakas av ett virus men kan utlösas av yttre faktorer som sjukdom, sol eller stress. Viruset finns kvar i kroppen även efter att blåsorna läkt. Det finns även mediciner som kan korta ner utbrottet av herpes, men det finns ingen hundraprocentig bot.
Munherpes behandlas med receptfria salvor eller symptondämpande läkemedel. symtomen. Glöm inte att tvätta händerna så att du inte sprider din herpes till andra delar av kroppen.
Torr hud har flera tänkbara orsaker. Det är i hög grad ärftligt, men kan även orsakas av yttre faktorer, exempelvis kyla och torr luft inomhus. Torr hud kan ofta klia, fjälla och rodna. Eksem är en annan reaktion, även om det är ovanligt i ansiktet.
Torr hud behandlas med fukt – svårare än så är det inte. Tvål i ansiktet kan å andra sidan göra torrheten än värre. Ett ämne som binder fukt ät karbamid, vilket finns i en hel del hudvårdsprodukt. Det är dock långt ifrån alla som tål detta, så det är bäst att prova sig fram. Om du inte lyckas få ordning på din torra hud så kanske en läkare kan skriva ut en riktigt stark medicinsk hudkräm.
Vuxenakne är en inte alltför vanlig åkomma och den förväxlas dessutom ofta med rosacea. Skillnaden är att vuxenakne främst sitter vid käkarna och hakpartiet. Vuxenakne orsakas ofta av att talgkörtlarna reagerar starkt på hormoner. Denna åkomma klingar därför ofta av när man blir äldre och hormonproduktionen minskar.
Viktigt är att du inte klämmer på finnarna. Leta upp produkter som är specialframtagna för att motverka just vuxenakne. Apoteket har även receptfria medel mot detta. Även sol kan för många ha en effekt mot “mogen akne”.
Om du söker läkarhjälp så kommer du förmodligen erbjudas med receptbelagda krämer eller antibiotika. Ärrbildningar från akne kan behandlas med peeling och laser. Kontakta din hudvårdssalong.