Vad är botox och hur fungerar det?

Har du funderat på en botox-behandling? Vilka är fördelarna och nackdelarna? Hur går en behandling till? Hur fort kommer resultaten? Gör det ont? Läs och lär!

Hör du till dem som ibland har funderat på vad botox egentligen är? Man läser ordet någonstans, glömmer lika fort, stöter på det igen, och blir nyfiken eller rentav intresserad. Kanske har du, i likhet med många andra, tyckt att klangen inte låtit bra och att det verkar finnas en del tveksamheter runt användandet? Eller så har du bara aldrig hunnit sätta dig in i vad det innebär att använda botox? För dig som är nyfiken, och för dig som är lite mer än bara nyfiken, har vi här provat att sätta ihop information. 

Botox innehåller alltså det mycket giftiga ämnet botulinumtoxin. Botulinumtoxin försvagar nervens påverkan på muskeln vilket gör att veck och rynkor minskar och att ansiktsmimiken minskar. Allt detta leder till att huden slätas ut. Effekten klingar av efter ett tag, så om man önskar att effekten ska kvarstå behöver man göra om proceduren efter några månader.

Kvinna får botoxinjektion i pannan

Medicinsk användning och annat

Botulinumtoxin är ett läkemedel som används inom svensk sjukvård vid olika tillstånd som kramplösande medel. Det kan till exempel handla om muskelkramp vid neurologisk sjukdom, eller kronisk migrän. Det är också ett godkänt preparat för behandling av ansiktsrynkor. Recept förskrivs av läkare och medlet injiceras, och det måste utföras av utbildad och kunnig sjukvårdspersonal. Förpackningen ska vara försedd med svensk text, annars handlar det om en icke godkänd produkt.

Vid en botoxbehandling mot ansiktsrynkor injiceras medlet under huden på de ställen där nerver styr musklerna. Rätt utfört medför detta inga större risker. Alla injektioner kan ge högst tillfälliga oönskade effekter, som blödningar, blåmärken och svullnader, i värsta fall infektion, men detta är övergående. Återigen, rätt utfört ger botoxinjektion en slätare ansiktshud.

Sammanfattning och saker att tänka på

Botox har en god men tillfällig effekt på ansiktsrynkor och veck. För en långvarig effekt behöver du förnya behandlingen med några månaders mellanrum. Då botulinumtoxin är ett läkemedel måste du använda en klinik där det finns en ansvarig förskrivare, exempelvis en läkare, som beställer preparatet. Kvalificerad personal ska också utföra själva injektionerna. Skulle du efter behandling uppleva svårigheter att svälja eller andas ska du genast kontakta sjukvården. 

Däremot kan du någon dag uppleva huvudvärk eller ont i nacken utan att detta handlar om något farligt och skulle detta ske behöver du alltså inte söka läkarvård. Botox som används i Sverige är kontrollerat och godkänt av Läkemedelsverket. Använd aldrig botulinumtoxin som inte har svensk text på förpackningen, och aldrig på egen hand.

Läs mer om botox på https://www.botoxstockholm.biz/

4 Dec 2019

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!