Ta hand om dina tänder

Då noggrann tandvård och en god munhälsa är nyckeln till ett bra liv så är det därför av stor vikt att man tar hand om dessa på bästa sätt. Något som många personer – tyvärr – inte gör. Vi menar här inte att man struntar i att borsta tänderna dagligen – det handlar istället att man ignorerar och väljer bort ett årligt besök hos en tandläkare. Det man missar genom detta är att det – hos de flesta – under loppet av ett år bildas en massa plack som i sin tur leder till tandsten. Tandsten kan sedan leda till svårare följder och det är dit vi vill komma med detta; tar man bort tandstenen hos en tandläkare årligen så slipper man helt problemet med både tandsten och de svårare följderna i form av sjukdomar som kan komma ur detta. Varför väljer då vissa bort det här besöket och varför går man inte bara till en tandläkare en- eller flera gånger per år?

Jo, här kan det handla om ren lathet och att man tycker – felaktigt – att tänderna är i gott skick och att man därför inte behöver göra någonting åt dem – man borstar liksom sina tänder varje morgon och kväll. Dessa personer har ofta lättare att faktiskt genomföra ett tandläkarbesök då det räcker med att någon påpekar vikten av detta. Värre är det för kategorin av människor som lider av tandläkarskräck och det är faktiskt ganska många. För dessa blir ett besök hos en tandläkare något som de gruvar sig för i flera veckor innan och i vissa fall kan de dessutom kräva att bli sövd innan – och detta före en vanlig undersökning! Ser man det ur den synvinkeln så förstår man också hur svår- och hur djupt en tandläkarskräck kan vara. Det här problemet är svårlöst och ibland kan terapi eller hypnos vara lösningen. Även valet av tandläkare är avgörande och här kan de privata mottagningarna spela en stor roll då dessa ofta har finare lokaler och mindre patienter – något som leder till ett större lugn.

Tandläkare är för dyra

Den sista kategorin människor är de som varken är lata eller lider av någon fobi för tandläkare och handlar om de som inte har råd med att genomföra ett årligt besök. Först och främst här – det är dyrt att gå till en tandläkare och i vissa fall handlar det om rent hutlösa priser. Dessa priser skjuts dock upp ju längre man väntar och ett litet dentalt problem kan i slutändan förvandlas till något väldigt kostsamt. En ond cirkel som är väldigt svår att bryta. Har man inte råd med det första besöket – hur ska man då ha råd att lösa ett stort problem med sina tänder?

Att svenska medborgare inte upplever sig har råd med att betala för en tandläkare är en skam och här kan faktiskt just de privata mottagningarna åter spela en nyckelroll då dessa ofta ligger på en lägre prisnivå. Har man inte råd trots det så finns alltid alternativet att besöka en tandläkare i Polen, Lettland eller Estland där det är mycket billigare. Det är dock sorgligt om detta inträffar – i Sverige borde alla ha rätt till friska tänder och detta ska inte avgöras av hur mycket pengar man har i plånboken.

2 May 2022

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!