Rusta upp kroppens små soldater

Hur kan en liten, liten spruta skydda mot allvarliga – kanske till och med dödliga – sjukdomar? Ja, det kan man verkligen undra. Vaccin är sannerligen en helt fantastisk uppfinning!

När man ska vaccinera sig är det vanligaste tillvägagångssättet att man får det som en spruta i överarmen. Genom nålen sprutas det in en liten mängd vätska. Det är denna vätska som är själva vaccinet. Vaccinet innehåller en pytteliten mängd smittämne av den sjukdomen som man vill bli immun mot. Eftersom det är en sådan liten mängd blir det inte farligt och kroppen kommer med enkelhet klara av det. När kroppen får i sig smittämnet kommer den såklart vilja försvara sig. Den kommer då att börja bygga upp antikroppar. Antikropparna blir som kroppens små soldater. Dessa soldater lär sig allting om smittämnet och hur de ska göra för att besegra smittan.

Ibland behövs en repmånad

Om man senare någon annan gång skulle bli utsatt för sjukdomen och få in smittämnet i kroppen, ja då vet den precis hur den ska göra. Då larmar kroppen till alla sina specialutbildade små soldater som hela tiden står redo i försvarsställning. Eftersom de kan sin fiende – smittämnet – så väl, och hela tiden är redo, kommer det vara en enkel match för dem att besegra smittan. Således hinner man inte bli sjuk. Allt detta tack vare vaccinet. Vissa vaccin behöver man ta återigen efter en bestämd tid. Det är lite som att antikropparna måste genomgå en repmånad då de fräschar upp sina försvarskunskaper. Läs mer om vaccin på denna hemsida: https://www.vaccingöteborg.se

27 Dec 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!