När åderbråcken besvärar

Med ökad ålder ökar risken att få åderbråck eller ådernät. Det medför sällan några större problem och är oftast helt ofarligt. Det är främst äldre som drabbas och uppfattas mest som störande och fult. 

Om man få några problem är det oftast svullnad, krypningar och en tyngdkänsla i benet som stör. Vissa upplever även klåda och eksem och andra förändringar i huden. Det är ovanligt att åderbråck är farligt utan endast utseendemässigt störande. I ovanliga fall kan det leda till bensår och blödningar.

Enkla och skonsamma behandlingar

Åderbråck och ådernät är lätta att behandla med gott resultat. Man behandlar åderbråck på sätt, nämligen: laser, skum och virknålsteknik. Det kräver ingen narkos och det bli oftast inga ärr eller efterföljande biverkningar. 

Behandla åderbråcken med laser

Den mest effektiva metoden när man vill ta bort störande eller besvärande åderbråck är en behandling med hjälp av laser. Resultatet är oftast mycket bra utan synliga ärr eller biverkningar.

Kirurgen går in med en tunn laserfiber i den venen som är skadad. Det krävs endast lokalbedövning som sprutas umed venen. Lasern hettar upp venen tills den förstörs.

Skumbehandling

En annan metod är skonsam skumbehadling. Då sprutas ett kärlretande skum in i den drabbade genen under övervakande av ultaljud. Detta gör att venen kollapsar och åderbråcken försvinner effektivt. 

Så kallad virknålsteknik

När man har genomgått en behandling med skum eller laser används denna metod som kompliment. Den innebär att man ta bort alla synliga och fula åderbråck med ett instrument som påminner om en virknål. Med denna plockas alla bitar av venerna bort så att dessa inte vandrar runt i venerna. Det bli endast mycket små hål som läker av sig själva och det blir sällan ärr som syns.

Ådernät på benen

Ådernät är en mildare variant på åderbråck. Det är tunna blåröda blodkärl som ser ut som spindelnät, som ligger mycket ytligare och syns som tunna nät av vener. Dessa ger inte några besvär mer än rent utseendemässigt, men kan vara mycket besvärande. Det händer att du uppkommer i till exempel ansiktet. 

Man sprutar in genom att sputa in ett kärlretande ämne. Dock krävs det oftast ett flertal behandlingar för att få bort allt. Till skillnad mot åderbråck kan åderbråck kan ådernät uppkomma överallt på kroppen. Det kan svida lite vid behandling men den är snabbt övergående.

Lider du av dina åderbråck om vill göra någonting åt dessa? Läs mer på denna sida och boka in en behandling: https://www.åderbråcksbehandling.nu.

3 Aug 2019

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!