Lång fästingsäsong i Skåne

I Skåne ökar fallen av sjukdomen TBE, som är fästingburen. Bor du i Malmö finns det flera ställen där man kan bli vaccinerad mot TBE. Fästingar finns också i stan. Skydda dig och din familj.

En del kanske inte tycker det är nödvändigt att vaccinera sig om man bor i Malmö och sällan är ute på landet. Men faktum är att fästingar trivs överallt där det är grönt och finns växtlighet. I parker, i trädgårdar och grönytor. Man kan inte säga att bara för att man bor i stan, till exempel Malmö så riskerar man inte att få fästingbett. Någon gång sitter man i en park, eller i en trädgård och då är det skönt att känna sig säker.

Spridningen i Skåne

Även om man sällan lämnar Malmö, så kanske man ändå åker runt i Skåne ibland. Kanske till någon strand eller på någon vandring längs en vandringsled. Spridningen av fästingar som bär på TBE-smitta är störst i nordöstra Skåne, längs ostkustens badstränder, men förekommer även längs västkusten och sydkusten. Det är mycket populära badplatser. Att vaccinera sig ger ett skydd mot TBE som överförs direkt vid bett, till skillnad från borrelia som kan ta flera timmar innan smittan överförs. Risken att drabbas av TBE är fortfarande väldigt liten, men skulle man göra det är det kan man råka mycket illa ut. TBE är en virussjukdom och det finns inget botemedel. Det är det egna immunförsvaret man får lita på för att bli frisk. Beroende på vilken del av hjärnan som som blir inflammerad, påverkas kroppen på olika sätt.

Grundvaccination och påfyllnadsdoser

För att uppnå fullgott skydd bör man ta grundvaccinationen och sedan de rekommenderade påfyllnadsdoserna. I Malmö finns det möjlighet att vaccinera sig på drop in stationer. Det fungerar på följande sätt: man får ett vaccin första gången och sedan tar man en påfyllnadsdos inom sex månader. Nästa dos tas inom ett år. Det ger ett fullgott skydd. För att effekten ska kvarstå bör man dock fylla på vaccinet efter två till tre år. Många fullföljer inte vaccinationsprogrammet, och har därför inte ett fullgott skydd. Många som väljer att semestra i Sverige har tagit det första vaccinet, men man bör inte glömma att fylla på det även när hösten kommer och man kanske inte tänker på fästingar. Drygt hälften av de som tagit första och andra dosen glömmer att ta den tredje inom ett år. Detta kan man få påminnelse om, och på så vis skyddas.

17 Aug 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!