Hur länge håller en hårtransplantation?

Börjar håret ge vika? Känner du dig äldre och mindre attraktiv? Funderar du på olika lösningar för att få håret tillbaka? Funderar du på hur det går till och hur det känns? Svaren hittar du här.

För de flesta män är tunnhårighet, med djupa vikar eller avfall på hjässan det värsta de kan tänka sig. Kroppen går att träna, kosten kan påverka hur du mår och om du blir överviktig eller ej, men håret finns det lite vi kan göra åt. Vid en hårtransplantation flyttas omkring 3 500 hårsäckar från annan plats på kroppen. Operationen tar cirka sex till tio timmar och kan delas upp på flera tillfällen. Fullt resultat av åtgärden ser du efter nio till tolv månader, men en förändring kan skönjas redan efter tre till fyra månader. Räkna med att varje hårsäck ger i snitt 2,5 hårstrån. Innan en transplantation ska du undvika alkohol helt och under läkningstiden på cirka trettio dagar är det viktigt att smörja in det behandlade området. Du bör även avstå från att bada, sola och alla aktiviteter som innebär att du svettas.

Varför tappar man håret

Håravfall är genetiskt och något du ärver från tidigare generationer. Så var din far, farfar eller morfar tunnhåriga är risken stor att du står näst på tur. Vissa hanterar sitt håravfall galant, stör sig inte på det eller rakar av allt och blir snygg som i det, men vill du ha mer hår så finns det tekniker för det. Vanligtvis börjar håravfall i 20-årsåldern och det mesta av håret faller av mellan åldrarna 25 och 35, efter 45 brukar mängden avfall avta. Orsaken till håravfallet är hormonell och olika från person till person. Hur håret mår påverkas även av måendet och avfallet kan blir större vid till exempel undernäring, brännskador, olika typer av trauman eller sjukdomar.

Transplantation av hår

Genomför du en hårtransplantation så innebär det att hårsäckar flyttas från andra delar av kroppen, ofta från bakhuvudet men ibland även från ryggen eller bröstet. I och med att hår från bakhuvudet inte är känsligt för håravfall så kan det nya flyttade håret - om du sköter om det - finnas kvar livet ut. Detta beror dock lite på vilken metod som används och hur hårt du sliter på håret eftersom det inte bildas nya hårsäckar utan du flyttar ett antal från en plats till en annan. De strån som gror ur varje säck är samma antal och sprider sig alltså inte. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.hårtransplantation.net

24 Mar 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!