Har du koll på vilka vaccin du behöver?

Att se över vilka vaccin man har och vilka man behöver fylla på är viktigt. Det ger trygghet och skyddar från sjukdomar. Ska man resa ut i världen, då kan man behöva komplettera sitt skydd.

Att vaccinera sig ska vara enkelt, därför finns drop in mottagningar för alla typer av vaccin. Du kan slinka in på lunchen, och ta de vaccin du behöver. De flesta små barn får en grundvaccination på BVC och vissa sjukdomar är i princip utrotade på grund av att flertalet vaccinerat sig mot dem. Men för att de inte ska komma tillbaka är det viktigt att vi fortsätter vaccinera oss. Ska man ut och resa, kan man behöva vaccinera sig mot en rad olika sjukdomar som finns på resmålen, men som vi inte har i Sverige. Som vuxen kan man också behöva komplettera vissa vaccin över tid, till exempel stelkramp och difteri. Detta bör göras med ca tio års mellanrum.

TBE-vaccin, mot den fästingburna sjukdomen

Även om man inte bor där det är högre andel TBE-fall, och där koncentrationen av fästingar som bär på TBE inte är så hög, bör man vaccinera sig mot TBE. Är man ute i skog och mark, kan man ha otur och drabbas av sjukdomen via fästingbett. Det är en sjukdom som kan ge allvarliga och livslånga komplikationer och i vissa fall till och med vara dödlig. Ett TBE-vaccin skyddar inte mot borrelia, men tidigt upptäckt går borrelia att bota med antibiotika. Se till att skydda dig mot fästingbett generellt. TBE-vaccin tar man två gånger med ca en månad emellan, för att sedan få en tredje dos några år senare för fullgott skydd.

Vaccin mot säsongsinfluensa

Varje år drar en influensavåg över landet. De flesta som insjuknar får lindriga symtom, ibland lite kraftigare, men för vissa grupper kan en influensa bli allvarlig. Äldre och personer med nedsatt immunförsvar, eller underliggande sjukdomar, rekommenderas vaccinera sig mot influensa. Eftersom influensaviruset ändrar skepnad från säsong till säsong, kan man behöva ta ett influensavaccin årligen om man tillhör en riskgrupp. Att skydda sig från allvarliga sjukdomar är inte bara en god idé för egen del, det hindrar också spridningen av sjukdomar som för vissa kan bli mycket allvarliga. Ju fler som vaccinerar sig desto större är också skyddet för omgivningen. Ju färre som insjuknar, desto större chans att i förlängningen utrota vissa sjukdomar. Kontakta kliniken redan idag och se över ditt skydd. Lär dig mer om vaccin på denna sajt: vaccinstockholm.se 

25 Nov 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!