Fiskolja – därför är det bra för hälsan

Fet fisk och fiskolja har varit populära hälsotillskott under en längre tid. Det anses vara en viktig del i en sund kost och är bra för hälsan, Anledningen till fiskoljans hälsoeffekter är att den innehåller en speciell variant av fettet omega 3, en variant som skiljer sig från den som utvinns ut vegetabilier.

Man blir smart av fisk – det är sant!

Varför är det så så nyttigt med fiskolja? Att man blir smart av fisk är en gammal sanning, och även om den är förenklad så ligger det en del sanning i denna kliché. Den essentiella fettsyran omega 3 gör fiskoljan till en speciellt nyttig produkt. Omega 3 är viktig för flera livsavgörande processer i människokroppen. Hjärnan har ett stort behov av omega 3 – inte minst under en graviditet och under ett barns första år. Men även i vuxen ålder så kan omega 3 påverka kognitiva processer. Studier av personer som lider av koncentrationssvårigheter har visat att de fått hjälp av omega 3-tillskott. Även hjärtat mår bra av fiskolja och omega 3, då det bland annat sänker blodfettet och hålla blodtrycket på en lagom nivå.

Effektivt mot ledbesvär

Fiskolja har dessutom visat sig vara effektivt mot ledbesvär och ökar rörligheten. Men för att tillgodose sig dessa effekter så måste man äta stora doser av medicinska omega 3-tillskott. Fiskarter som är rika på omega 3 är bland annat böckling, lax, makrill och strömming. 3 gram fiskolja om dagen är det rekommenderade intaget för maximal hälsa.

Mer info om fiskoljetillskott

Genom att äta kan du ta del av de hälsosamma effekter som omega 3 medför, ett utmärkt komplement till din vardagliga kost. Här är några bra riktlinjer att ha tillhands när du ska använda fiskoljetillskott för att förbättra din vardagshälsa.

  • Leta efter fiskolja från fiskarter som levt i kalla vatten.
  • Bättre näringsvärde i dessa tillskott.
  • Fiskolja är alltid att föredra framför fiskleverolja.
  • Levern fungerar som fiskarna  reningsorgan, och oljan riskerar av den anledningen innehålla föroreningar från vattnet.
  • Kapslar med fiskoljetillskott  härsknar lätt.
  • De bör därför innehålla en antioxidant.
  • En vanlig sådan som tillsätts är vitamin E.
  • Kapslarna bör förvaras svalt, helst i kylskåp, och väl förslutet. På det sättet säkrar du en längre hållbarhet.
1 Mar 2019

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!