Faktorer som påverkar huden i ansiktet

Att ha ett slät, vackert ansikte är något som alla vill ha. Vilka faktorer påverkar vår ansiktshälsa? Finns det ärr och andra permanenta skador som man måste eller kan ta bort om man vill?

Ansiktshuden är något som de flesta vårdar med största omsorg. Vilka faktorer påverkar ens ansikte? Dålig luft förorenar huden vilket automatiskt leder till större behov av vardaglig, noggrann rengöring. God sömn gör oss vackra, sägs det. Oavsett hur bra din hud är, får du inte tillräckligt med sömn är det svårt att gömma de mörka ringarna under ögonen. Det finns teorier om att viss slags mat kan orsaka finnar och försämra din hud. Några exempel är fet mat, snabbmat och även choklad. Sist men inte minst finns det hudtyper som är benägna att få acne. Idag är just acne den vanligaste hudsjukdomen i Sverige. Vad orsakar acneärr och hur behandlar man dem?

Vad orsakar acneärr?

Inte alla former av akne orsakar ärr men tyvärr är det lätt hänt att dessa bildas. Den vanligaste orsaken till ärr är att man pillar på pormasken och blemmorna. Både fingrar och övriga redskap kan bilda ärr. När blemmor kläms åt för hårt, skadas blodådrorna och vävnaderna som omger dem. Aknesymtomen i sin tur förvärras och risken för ärrbildningar ökar. Ärr bildas om det yttersta hudlagret skadas. Huden kan därmed inte återbildas utan lämnar ett ärr efter sig. Självklart läker huden till en viss del och fyller ut såret med ersättningsvävnad, men ärret förblir i de flesta fall synligt.

Olika behandlingar

Idag finns det många och olika alternativ tillgängliga för att ta hand om ärr. Det bästa är såklart att förebygga och inte pilla på pormaskar och blemmor. Lider du av acne är det alltid bäst att kontakta en läkare som har kunskapen att rekommendera en passande behandling så att ärrbildning kan undvikas om möjligt. Är ärren ett faktum finns det allt från fillers till olika laserbehandlingar att välja mellan. Fillers är en relativt populär metod där vattenbindande hyaluronsyra sprutas in under ärret. Den ger fukt, skapar volym och höjer hudytan så att ärret delvis försvinner. Koldioxidlaser eller Fraxellaser? Laserbehandlingarna är också varierande och det är bäst att rådfråga en hudläkare vad som skulle passa just dig. Koldioxidlasern slipar huden då den bildar en öppen såryta. Behandlingen görs under narkos. Den såriga ytan läker efteråt utan några ärr. En behagligare behandling är Fraxel lasern som via strålar gör små kanaler i huden. Dessa producerar i sin tur en ren hudvävnad under läkningsprocessen.

17 Mar 2020

 

Sköt om dig! En vardaglig, kärleksfull och omtänksam vardagskommentar som vi har som valspråk här på skötomdig.se! Här kommer du att kunna få information och tips om kost, träning, medicin, hälsovård och kosmetiska frågor med mera – allt som gör att du verkligen kan sköta om din hälsa: Välkommen!